NL | FR

+32 496 24 90 46 | info@net-men-kanker.be

NL | FR

NL | FR

  1. Hoofdpagina
  2.  » Getuigenis/ervaringsverhaal (2014) over NET | Buidi Mundadi

Buidi Mundadi

getuigenis door naaste, 2014

← Terug naar overzicht NET Getuigenissen

Buidi Mundadi NET getuigenis 2015

 

NET Cancer Day?

Buidi is dochter van een NET-patiënte

 

Er is wel degelijk nood aan meer kennis!

Vandaag heb ik nog maar eens kunnen ondervinden waarom het belangrijk is dat er meer aandacht gaat naar ‘awareness’ over NET Kanker…

Vandaag vond ik het een uistekende dag om sinds de diagnose van mijn moeder begin mei een bezoek te brengen aan haar vroegere huisarts… de huisarts die jaren lang veel ‘over het hoofd heeft gezien’ en naar mijn bescheiden mening zelfs van tafel heeft geveegd. Gezien de algemene stilte sinds hij ons allemaal –inclusief mijn moeder- doodleuk slecht nieuws bracht per telefoon, maar ook de tegenstrijdige informatie die hij aan Professor Prenen gaf tijdens een telefoongesprek en dan zijn reactie toen hij mij afgelopen zomer toevallig tegen het lijf liep, wist ik al dat de man zich best wel schuldig zou voelen en geen houding zou weten aan te meten.

Ik somde allerlei symptomen op, waar mijn mama de afgelopen jaren mee te kampen kreeg en die de dokter telkens heeft gebagatelliseerd. En tóch wou de man deze ochtend niet inzien dat hij onvoldoende de link heeft gelegd tussen al die ‘kwalen’ en de mogelijkheid van NET of simpelweg iets ‘ernstigers’ dan een banale kwaal. En als hij dan achteraf wél de verbanden zou gezien hebben, dan heeft hij nooit de moed gehad om dit eerlijk toe te geven.

Ik kreeg nu meer dan eens het bewijs dat de man niet alleen een gebrek aan passie heeft voor zijn vak, maar ook voor zijn patiënten. En hij gaf mij vooral de indruk écht niet op de hoogte te zijn van wat NET allemaal kan betekenen… de symptomen, de gevolgen… Hij kwam heel onwetend over. Ik ben zélf geen arts en zal nooit de pretentie hebben meer te weten over zulke dingen dan een specialist. Maar wat ik wél weet is dat er heel veel informatie te vinden is over NET. Daarom niet allemaal 100% juist, maar het geeft je wél de mogelijkheid om vanalles in vraag te stellen en je verder te informeren. En ik heb al veel gelijkenissen gevonden tussen de verhalen van heel wat patiënten, ondanks de verschillen die er kunnen zijn.

De dokter schold mij tenslotte uit voor ‘dom, achterlijk meiske’ (ik, een vrouw van 38!), omdat ik durfde te stellen dat er wel eens een verband kon zijn tussen de plotse wijziging in mijn moeders bloedsuikerspiegel of ‘pancreatitis’ en haar NET. Het schelden beschouw ik als een teken van zwakte en indicator dat de man beseft dat hij ergens wel fouten heeft begaan. Maar de onwetendheid en — in geval van die huisdokter — het niet willen inzien dat er meer aandacht moet worden besteed aan bepaalde symptomen vond ik zeer verontrustend en ontgoochelend.

Er is duidelijk nood aan meer bewustwording rond NET en niet alleen bij de bevolking.

Special thanks to INCA to let us make use of the INCA-theme, developed by Weberest 

© vzw NET & MEN Kanker