NL | FR

+32 496 24 90 46 | info@net-men-kanker.be

NL | FR

NL | FR

 1. Hoofdpagina
 2.  » 
 3. NIEUWS
 4.  » Betere zorg voor zeldzame en complexe kankers in België
W
Nieuwsbericht van 26 nov, 2023

Referentiecentra kunnen in België de zorg voor zeldzame en complexe kankers verbeteren.

Kom op tegen Kanker organiseert een studiedag en legt de noden bloot. Tijdens het congres verdedigen we de NEN belangen inzake.

De oprichting van referentiecentra voor zeldzame en complexe kankers moet dringend een plek krijgen op de politieke agenda’s. Daarom organiseerde Kom op tegen Kanker op 20 november een studiedag over betere zorg voor patiënten met zeldzame en complexe kankers. En dat juichen wij toe!

Op het congrse kreeg de patiënt zelf het woord om antwoord te geven op ‘wat patiënten met een zeldzame of complexe kanker van een referentiecentrum verwachten’. Patiëntenorganisatie Vzw NET en MEN Kanker ondersteunt uit naam van alle NEN-patiënten het belang van referentiecentra voor NEN. Voorzitter Eddy gaf present op dit congres voor zorgverleners en beleidsmakers en voelt zich dankbaar daar te mogen aanwezig zijn.

Na afloop van het congres groeit het besef dat er hoopvol nieuws is: het draagvlak bij de beleidsmakers en de zorgverstrekkers is groot.

Waar draait het om? In een notendop betreft het deze zaken:

 • Niet elk ziekenhuis kan zich specialiseren in elke zeldzame kanker. Daarom is het belangrijk om centra op te richten die zich hierop toeleggen. Zo kunnen zorgverstrekkers hier advies inwinnen.
 • De patiënt krijgt zo een snellere diagnose van een zeldzame kanker en een grotere kans dat gekozen wordt voor de beste behandeling.
 • Bovendien zijn er nu te veel ziekenhuizen die complexe behandelingen uitvoeren. Ziekenhuizen die heel weinig behandelingen uitvoeren, halen minder goede resultaten. In het belang van de patiënt moeten die behandelingen daarom geconcentreerd worden in enkele ziekenhuizen.
 • Voor pancreas- en slokdarmkanker bestaat die concentratie van chirurgie al, maar in deze legislatuur willen we ook nog referentiecentra voor de behandeling van hoofd-halskanker en eierstokkanker.
 • Er blijven nog heel wat zeldzame en complexe kankers over, waar nog geen gespecialiseerde ziekenhuizen voor bestaan.
 • Daarom willen we op korte termijn een visie én concrete planning van de regering.
 • Zo kunnen we voorkomen dat de kwaliteit van de zorg afhankelijk is van het ziekenhuis waar je terechtkomt.

Nieuwstitel:

Betere zorg voor zeldzame en complexe kankers in België

Hoofdlijn:

Referentiecentra voor zeldzame en complexe kankers kunnen in België de zorg verbeteren. Kom op tegen Kanker organiseert een studiedag en legt de noden bloot.
W
Nieuwsbericht van 26 nov, 2023
W
NIEUWS
W

Omschrijving Categorie

NET Cancer Day - button
U

Vind meer nieuws, zoek onder Categorie

U

Vind meer nieuws, zoek onder Post Tags

Special thanks to INCA to let us make use of the INCA-theme, developed by Weberest 

© vzw NET & MEN Kanker