Familiedag 2022

Stadsbrouwerij de Koninck brengt ons samen bij een patient-empowerment Antwerps belevenisrondje. Santé!

Locatie

Stadsbrouwerij de Koninck
Mechelsesteenweg 291 Antwerpen

Dagplan
  • 10:00 Verwelkoming in zaal Brouwershuis
  • 10.30 Voordracht door Prof. Edgard Eeckman over Patiënten Empowerment.
  • 12:00 Gezamelijk middagmaal
  • 14:00 Interactieve tour Brouwerij | Partijtje City Golf
  • 17:00 Einde van de Familiedag
Voordracht Patient Empowerment

In zijn voordracht “Naar een gelijkwaardige relatie zorgvrager-zorgverstrekker” reikt professor Eeckman ons concrete tips aan om meer betrokken te zijn in ons gezondheidsverhaal. Een verhaal dat door patiënt, hulpverlener, (huis-)arts, mantelzorger en door naasten geleefd wordt en waar we allemaal baat bij hebben om dat zo leefbaar mogelijk te doen.


Over Prof. Eeckman

Prof. Edgard Eeckman studeerde communicatiewetenschappen aan de VUB. Hij treedt op als communicatiemanager van UZ Brussel en is voorzitter van vzw Patient Empowerment. Als wetenschappelijk medewerker is hij aangesloten bij de VUB-onderzoeksgroep ECHO. Hij is auteur van meerdere boeken. Hij is de geknipte man om over patiënt empowerment te spreken.



(Her)beluister 

De voordracht die prof. Edgard Eeckman op de FAMILIEdag in 2022 bracht


Dagverslag

— Geschreven door Eddy, voorzitter van de vereniging.


Op zondag 24 april waren we te gast in Brouwerij De Koninck voor onze jaarlijkse familiedag. 29 personen werden er verwacht, jammer genoeg moesten er in laatste instantie nog 3 personen afzeggen.

De voordracht
Na een korte welkomstbabbel tijdens een kopje koffie en het oplossen van wat technische presentatieproblemen kon de voordracht van Prof Eeckman met enkele minuten vertraging aanvangen. Edgard nam ons mee in het verhaal van Patient Empowerment. Of hoe we er kunnen voor zorgen dat er een gelijkwaardige relatie ontstaat tussen zorgverlener en zorgvrager in wederzijds respect.
Aangezien zorgverlener en zorgvrager elk hun expertise hebben voelt het als normaal dat ze samen schrijven aan het gezondheidsverhaal door het delen van informatie, kennis en ervaring en het uitwisselen van argumenten. Zo beslissen ze samen en gelijkwaardig. Dat dit in de praktijk niet altijd evident is konden onze lotgenoten als geen ander beamen.
Er is nog wel wat werk aan de winkel. Patient Empowerment helpt je om je beter te voelen, zelfs als je je in en extra kwetsbare periode omwille van ziekte bevindt.

Aan tafel in de brouwerij
Na de boeiende uitzetting door prof. Eeckman werden de tafels binnen het Brouwershuis wat herschikt voor het tweegangenmenu. Dit viel echter tegen. Het bedienen was helemaal niet vlot, het duurde veel te lang vooraleer iedereen zijn bord had, het voorgerecht leek eerder op een volledige maaltijd en het hoofdgerecht bleek naar gelang de keuze niet veel bijzonders.
Het middagmaal nam veel tijd in beslag waardoor wij ons moesten haasten om op tijd de City Golf aan te vatten. Hier moesten we als organisatoren ook nog 2 tegenslagen verwerken. Een tiental personen melden dat ze in de namiddag niet konden blijven. Alles was natuurlijk op voorhand gereserveerd geworden en moest dus volgens het opgegeven aantal betaald worden.
Een tweede opdoffer hield verband met opnames voor het tv-programma De Mol die plaatsvonden in de brouwerij. De mensen die de CityGolf begeleiden moesten omwille van de opnames hun planning in laatste instantie helemaal omgooien. Het bezoek aan de brouwerij moest onverwijld van start gaan, daarna konden we gaan golfen en ten slotte werden we weer in de bar van de brouwerij verwacht voor een laatste degustatie.
Het bezoek aan de brouwerij is heel leuk en hedendaags opgevat maar verloor heel wat van zijn charme doordat we er toch wel weinig tijd voor kregen.

City Golf, een hit!
Na de brouwerijtour werden we in twee teams verdeeld en kon de City Golf beginnen. Enige uitleg later, inclusief de demonstratie van onze vice-voorzitter hoe we die club ( ja, zo heet zo’n ding) moesten vasthouden, kon de uitdaging beginnen. De begeleiders kozen het doel uit dat we in zo weinig mogelijk beurten moesten raken. Soms werd het zelfs een rechtstreeks duel tussen iemand van groep A en groep B. Het werd een leuke belevenis. We maakten kennis met de sport, waren veel in beweging en kregen de kans om lotgenoten en naasten beter te leren kennen. Aangemoedigd door onze begeleiders die geschiedenis en weetjes meegaven over hetgeen op onze golfweg lag, kwam de competitiegeest naar boven.
Deze twee uren waren in geen tijd om. Na de puntentelling werd het winnenend team/individu bekend gemaakt. Dirk, als enige die eerder al golf gespeeld had, werd de uiteindelijke winnaar al haalde hij het maar nipt van Luc, een debuterende golfer.
Maar aangezien deelnemen belangrijker is dan winnen versmolten onze twee teams om samen de laatste degustatie te nemen. Verschillende bestelden een bolleke Keunink terwijl anderen het bij een frisdrank of koffie hielden. De bijhorende kaas waren ze wel even vergeten en uiteindelijk vonden ze enkel de Gouda blokjes, terwijl je van de kaasaffineurs van Tricht die daar in de brouwerij hun stek hebben toch wel wat meer zou verwachten.

Al bij al beleefden de meesten onder ons toch wel een aangename dag waar het ontmoeten centraal stond. Maar we zullen er toch ook wel wat lessen uittrekken naar de toekomst toe.


Beeldverslag

Foto's zijn eigendom van vzw NET & MEN Kanker. —Personen stemmen voorafgaand in met het nemen van de foto. — Herkenbare personen stemmen in met het gebruik van het beeld.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x