MOVEdag 2024

5 mei — Fietsen in de IJzervallei rond Merkem-Houthulst, West-Vlaanderen

Bewegen is energie opdoen en opgeladen thuiskomen.

Voor: Familie en vrienden van lotgenoten volgen een uitgestippelde fiets- en/of wandelroute.

Het zijn doorgaans leden van de vereniging die zich vrijwillig inzetten om een parcours uit te tekenen. Wil jij meewerken? Zin om een rit te organiseren? Leuke tips? Vertel het ons!

Inschrijving open van 7 tem 28 april.

Deze dag wordt gratis aangeboden.

Krijg als eerste bericht over deze bijeenkomst onder lotgenoten:

of volg deze bijeenkomst op Facebook.

Wij kunnen deze dag realiseren met de steun van Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker, Ipsen en AAA



Fietsen in de IJzervallei is, onafwendbaar, fietsen door een stukje geschiedenis. Maar evengoed fietsen langs mooie landschappen, historische gebouwen, kanalen, poelen en moerassen, boomgaarden en bloemrijke graslanden.

Voor details en anekdotes volgen we lotgenoot Daniël. Als inwoner en regiokenner stippelt hij voor ons deze fietsroute uit. We houden met regelmaat halt om, bij een babbel onder lotgenoten, hongerigen te spijzen en dorstigen te laven. De vzw trakteert elke deelnemer op een drankje. Voorzie voor jezelf een koekje, snoepje, drankje om tussendoor je energiepeil op punt te houden.
Je zal zien, we eindigen onze dag ‘bomvol’ positieve energie!

Plaats van afspraak

Afspraak op zondag 5 mei om 11:30

op de parking tegenover Eetcafé Steenstraete.

Adres: Provincieweg 2, 8920 Langemark-Poelkapelle, West-Vlaanderen.

Recht tegenover het Eetcafé Steenstraete is een ruime parking waar je vrij kan parkeren. Hier staan we om 12 uur vertrekkensklaar om met de fiets de route aan te vangen.

Dagplan
  • 11:30 Verzamelen aan de parking bij Eetcafé Steenstraete.

  • 12:00 Aanvang fietstocht: 33 km, in te korten indien nodig. Tijdens en na de rit is er ruimte voor lotgenotencontact.

  • 18:00 Optioneel: gezamelijk avondmaal in Eetcafé Steenstraete.
Als het regent

Bij regenweer wordt er niet gefietst. Op 3 mei hoort u ons via mail of telefoon als de fietstrip op 5 mei wordt afgelast.

Praktisch
  • Een koersfiets is niet aangeraden omwille van een minder verharde weg op het parcours. Gewone en elektrische fietsen kunnen wel.

  • Het fietstempo wordt aangepast naar ieders kunnen en mogelijkheden. Elke vooraf ingeschreven deelnemer is via de vzw verzekerd voor ongevallen tijdens de fietstrip.

  • Etentje na de fietstocht is vrijblijvend en voor rekening van de deelnemer. Deelnemen? Vink het aan op het inschrijfformulier dat vanaf 7 april beschikbaar is.





Dagverslag

Parcours


We starten aan het Ieperleekanaal in Steenstraete. → De Ieperlee, gekanaliseerd in 1650, herinnert aan WO-I wanneer het Duitse leger voor het eerst chloorgas inzette bij een aanval bij Ieper. Op 22 april 1915 raakten daardoor de Franse troepen in paniek en vluchtten het Ieperleekanaal over. Daarop kon de Duitse infanterie zonder tegenstand oprukken.

We rijden richting Ieper en passeren Boezinge Sas. → Het Sas van Boezinge is een historisch sluizencomplex met verdedigingswerk, gelegen in Boezinge, nabij de Sasstraat. Het in WO-I vernielde sas van Boezinge dateert van 1640 en was een van de grootste kunstwerken uit zijn tijd qua uitvoering, constructie en grootte (53m lang, 7,5m breed en een verval overbruggend van 6,80m). Het oorspronkelijke Sas werd na de oorlog herbouwd, maar minder diep. Er kwam ook een tweede sas meer stroomopwaarts, even ten zuiden van Boezinge-dorp.

Dichterbij Ieper komen we voorbij de bunker waarin de Canadese militaire arts John McCrea de gewonde soldaten de eerste zorgen toediende. Hier schreef hij ook zijn beroemde gedicht ‘In Flanders Fields’ waardoor de klaproos (poppy) het symbool werd van WO-I.

We nemen een bocht rond Ieper centrum en zoeken het kanaal Ieper-Komen op (De Drogen Vaart). → In 1864 startten de werken voor een kanaal Ieper-Komen om aldus een verbinding te maken tussen de Ijzer en de Leie. Door technische problemen, hoogteverschillen en aardverschuivingen, stortten bruggen en tunnels meermaals in en werden in 1913 de werken noodgedwongen stilgelegd. In provinciaal domein ‘De Palingbeek’ zijn nog de restanten van de werken zichtbaar.

In De Palingbeek werden in 2018 de 600 000 kleibeeldjes (symbool voor evenveel oorlogslachtoffers op Belgische bodem) van Koen Vanmechelen tentoongesteld. Later werden er hiervan 50.000 verwerkt in het huidig monument.

Via rustige wegen en langs Zillebeke Vijver (zorgt deels voor Iepers drinkwater) rijden we door de beroemde Menenpoort Ieper binnen. Sinds 1927 wordt hier nog dagelijks om 20u de ‘Reveille’ (Last Post) geblazen.

Wat verder kunnen we de Ieperse Lakenhallen bewonderen op de, na die van Sint Niklaas, grootste markt van België.

Ieper werd in WO-I totaal verwoest en steen na steen heropgebouwd. De stad geldt vandaag als officieuze hoofdstad van Flanders Fields, waar talloze veldslagen van de Eerste Wereldoorlog werden uitgevochten.

We verlaten Ieper en rijden langs de landelijke wegen van Pilkem Ridge terug naar onze startplaats. → De Slag om Pilkem Ridge was de openingsaanval van de Derde Slag om Ieper in de Eerste Wereldoorlog. 

Beeldverslag

Foto's zijn eigendom van vzw NET & MEN Kanker. —Personen stemmen voorafgaand in met het nemen van de foto. — Herkenbare personen stemmen in met het gebruik van het beeld.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x